Piet Blom & Har Sanders

Piet Blom – Architect (1934 – 1999)

1934 8 februari geboren te Amsterdam.
1956-1960 VBO Academie van Bouwkunst, Amsterdam. Docent o.a. Aldo van Eijck.
1960-1962 HBO Academie van Bouwkunst, Amsterdam. Vestiging als zelfstandig architect te Amsterdam.
1962 Prix de Rome.
1967 Mensa Bastille TH Twente, Drienerlo.
1970 Woningbouw Kasbah, Hengelo.
1977 Cultureel Centrum ’t Speelhuis, Helmond.
1984 Blaakoverbouwing, Rotterdam, Academie Minerva, Groningen.
1988 Villa “Paleis voor Yennah Prusha”, Amersfoort.
1994 Kantoorgebouw Gasbedrijf Midden Kennemerland i.s.m. H. van der Eijk, Heemskerk.

www.piet-blom.nl

Har Sanders – Beeldend Kunstenaar

1929 16 mei geboren te Den Haag.
1946 Leerling-etaleur bij Vroom & Dreesmann.
1957 Eerste expositie bij galerie Martinus Liernur, Den Haag.
1953-1958 Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag.
1964-1973 Docent Akademie voor Industriële Vormgeving, Eindhoven. Verhuist van Waddinxveen naar het Brabantse Stiphout.
1971 Deelname expositie Relativerend Realisme, Abbemuseum Eindhoven.
1977 Opdracht beschildering van de theaterzaal van ’t Speelhuis. Schildering van ca. 800 m2 tentdoek met hulp van kunstenaars Gerard van Iersel en Jacques van der Boom.
1980-1988 Docent Koninklijke Academie, Den Haag.

www.harsanders.nl

Over de architectuur Piet Blom heeft de kubuswoningen gebouwd met het uitgangspunt, dat gebruikt en bedacht is door de architect Corbusier, namelijk dat er gebouwd wordt op kolommen, zodat de ruimte waarop het gebouw staat, vrij is. Er is erg veel nagedacht door Piet Blom over de bouw. Over hoe het idee is ontstaan om deze paalwoningen te bouwen is hier een citaat van Piet Blom zelf: “Het was in zo’n carnavalszaaltje in Helmond. Ik was daar om met de mensen te praten over de bouw van woningen en een cultureel centrum. Op een goed moment staat er een textielarbeider met een dikke buik van het zuipen op. “Waarom kunnen we niet als apen in bomen gaan wonen?”, zegt-ie. Helmond is het hart van de Peel, allemaal bomen. Ik was meteen verkocht. Daarna heb ik nog weken ziek in bed gelegen omdat ik niet wist hoe het idee uitgewerkt moest worden.”

De kubuswoningen De kubuswoning, ook wel paal- of boomwoning genoemd is een ontwerp van Piet Blom. Hij zag in zijn ontwerp een boom en in het totale complex een bos. Blom’s idee was dus om een dorp te maken in een grote stad, een veilige oase waar zich verschillende functies kunnen voltrekken. Kleinschalige bedrijfjes, winkels, een school en speelruimte voor kinderen beneden op de (verkeersvrije) promenade en het wonen daarboven. Kenmerkend hierbij is de interactie tussen het private (boven) en het publieke (beneden). De bewoner heeft een groot kijkvlak vanwege de schuine ramen. De kubuswoning zou je een architectonisch experiment kunnen noemen waarbij Blom vorm, esthetiek en ruimtelijk gevoel boven functioneel en praktisch nut heeft gesteld. Het wonen in een gekantelde kubus (de kruin) doet denken aan een boomhut, toegankelijk via de paal (stam). Een oervorm van wonen dus.

De paal (de stam) Het grondvlak van de paal heeft de vorm van een zeshoek. De paal zelf is opgetrokken uit drie dragende betonnen kolommen met daartussen muren van gasbetonsteen. In de paal bevindt zich op promenade niveau een flinke bergruimte. De trap langszij leidt naar de voordeur en de hal.

De kubus (kruin) De kubus is als het ware gekanteld, waardoor drie zijdes naar de grond gericht zijn en drie naar de hemel. De vloeren en dragende kolommen zijn van gewapend beton. De kubus bestaat uit een houten skelet waarop zowel aan de buiten- als aan de binnenkant cement/houtvezelplaten zijn geschroefd. Daartussen bevindt zich steenwol. Alle ramen in kubus zijn dubbel beglaasd. De kubus bevat drie etages. De onderste is de woonruimte met een vloer in de vorm van een driehoek (straathuis). Een van de drie hoeken bevat de keuken of eettafel. In een andere ruimte bevindt zich het toilet alsmede ruimte welke gebruikt kan worden als werk/studie/pc-ruimte. De derde hoek wordt gebruikt als zithoek. De tussenetage (hemelhuis) bevat twee slaapkamers, badkamer en een halletje. Een vlonder (waaronder bergruimte) geeft toegang tot de bovenste ruimte (de loofhut). Deze ruimte wordt gevormd door de top van de kubus, een driezijdige piramide dus, met rondom ramen, waarvan 3 kantelvensters, welke een weids uitzicht bieden op de omgeving. Deze ruimte kan dienen als slaapkamer, kinderkamer of serre/lounge.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin